Graffitti Sucks

Graffiti – for mig et irritationsmoment af de store og noget grimt og ligegyldigt, der bliver lavet af foragtelige personer i mørke hættetrøjer, som naturligvis er for feje til stille sig frem og argumentere for deres “værker”. Og så  det vigtigste – et afsindigt spild af penge og tåbelig brug af både kommunale og private budgetter til rensning af graffiti.

Jeg ser mig selv som et rimeligt positivt menneske, som kan se muligheder i det meste. Men er der noget jeg hader, så er det, når jeg oplever eksempler på, hvordan folk spilder egne og i særdeleshed andres muligheder. Et klokkeklart eksempel på sådant er graffiti, som jeg vil sætte fokus på i dette indlæg.

Humlebæk er naturligvis ikke det hårdest ramte sted, men også her har vi oplevet et eller andet fjols, der har overmalet stribevis af vejskilte med noget krimskrams.

(Til Lars – den viste video indeholder musik fra Creazaprogrammet. Jeg har forsøgt at uploade en video uden musik til YouTube og som jeg ville bruge her, men uden held)

Hvorvidt graffiti er pænt eller det modsatte, vil jeg (næsten) ikke komme ind på. Der er forskellige typer af graffiti, og helt sikkert også nogen som er flotte og udført af dygtige kunstnere. Men det at primitiv graffitti koster samfundet og private mennesker penge – rigtig mange penge – irritererer mig voldsomt.

Prøv på YouTube at se endnu en af graffitiens “helte” in action, der kan man da tale om mindste fællesnævner – en lille hætteklædt rotte, der ovenikøbet kravler ned i et kloakdæksel og skriver sit tag – hvor lavt kan man synke.

Sure penge til tåbeligt formål
Også i vores lokale kommune hører man om “lavvande i kommunekassen”, nedskæringer, besparelser, “ikke råd til dette og hint”, og andre kedelige krisetermer. Burde det så ikke være logik for burhøns (og graffitimalere), at der altså er nogle, der skal fjerne graffitien.

Har sådan noget nogen som helst berettigelse - jeg kan sgunte se det

Og det koster altså penge – mange og rigtig sure penge. Det er penge der kunne bruges på betydeligere bedre ting som ældrepleje, computerudstyr til skoler, sportsfaciliteter, velgørenhed og meget andet.

Og så er der de private det går ud over. Jeg selv har på daværende bopæl oplevet en morgen at se “min”etageejendom, hvor en eller anden tåbe i løbet af natten havde skrevet sit “tag”. Det skulle naturligvis fjernes og det kostede beboerforeningen flere tusinde kroner, sure, sure penge, der kunne have været brugt til noget langt bedre.

Et andet eksempel fra samme sted – jeg kom ned til min bil og så et ujævnt mønster at guldfarvede pletter på bagklappen. Så opdagede jeg, at en eller anden i sin “visdom” havde tændt for sin guldspray, havde holdt trykknappen nede mens vedkommende var gået forbi cirka 20 biler og derefter med store bogstaver havde skrevet “69” på et rækværk ved det lokale fritidshjem.

Jeg er oprigtig bange for, hvordan jeg ville have reageret, hvis jeg havde fanget vedkommende in the act. En håndværker, som jeg talte med i forbindelse med dette indlæg proklamerede med fast stemme, at han sgu godt viste, hvad han ville gøre i den situation!!!

Det er noget svineri
Graffiti skal fjernes, da det desværre avler endnu mere graffiti. Det er et faktum som beklageligvis ses flere steder i København og såmen også i Humlebæk, hvorfra viste eksempel er hentet. Da jeg tog billedet, kom en af de lokale forbi på cykel og kommenterede: “Det er noget svineri. Det var lige blevet så pænt” – den viste viadukt under togbanen blev renset for graffitti for mindre end en måned siden.

Hvad mon det koster at rense sådan en væg ..

Graffitiens fætter – streetart
Graffiti hører i sagens natur under kategorien – og så alligevel ikke. Streetart er i daglig tale anden “spontan” udsmykning – og her må jeg bøje mig, til dels. Jeg synes faktisk, at man falder over sjove og kreative kreationer. Men også her er der altså personer, der tillader sig at “pynte” i det offentlige (det vil sige dit og mit) rum.

Et eksempel fra Humlebæk Station er vist nedenfor. Selv om jeg holder meget af vores lokale globale kunstattraktion, så er der da humor og paradoks i dette stykke streetart.

Jeg har fra streetart-kunstnere hørt lamme undskyldninger som “jeg pynter jo kun på grimme offentlige flader”, hvortil mit svar var “jamen hør, hvem er det lige, der gør sig til dommer over, hvad der er grimt og ikke grimt”.

Og så er der jo lige det, at streetart i modsætning til de fleste offentlige flader ikke er lavet til at holde i længere tid. Kort sagt det bliver slidt (og grimt synes jeg), og indbyder andre syndere til at lave mere grafitti og tilsvarende. Den ovenfor vist ballarina har i dag mistet sit skilt, og på et eller andet tidspunkt er der nogen (i sidste ende mig og dig), der skal bruge tid og penge på at fjerne hende.

Tænk over det – næste gang ….
… du står og er ved at spraye et eller andet til, som ikke kun er dit. Det kan godt være, at din “street cred” bliver boosted på ganske kort sigt og du synes, at du er en allerhelvedes karl. Men det er du ikke – du er en egoistisk, snæversynet nar, der ødelægger muligheder for andre og endda dig selv.

Jeg klipper da heller ikke hætten af din nye trøje, ridser din scooter, laver hul i din yndlings skateboardrampe, skærer dækkene op på din bmx cykel eller i øvrigt gør mit til at der ikke er råd til de nye I-pads og andet fedt udstyr til din klasse næste år.

Og så undres jeg ..
Og så kan man undres, når man på borsen.dk  læser om en app, der tjener 100.000 kroner dagligt – en app om en graffitimaler, der scorer point ved at stikke af fra politiet.

Hvorfor kan vi i Danmark ikke indføre en nul tolerance ordninger med megabøder til synderne for deres næsegruse foragt for andre mennesker. Det har man gjort i eksempelvis storbyer som New York og Chicago, som tidligere var plaget af graffiti.

Jeg ville gerne til dette indlæg have talt med politiet, politikere og kommunen om deres indsats mod grafittien, og måske endda også med, der synes at graffiti er cool – men det må tilføjes senere.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *